Tratamentul depresiei folosind hipnoterapia.
Depresia este una dintre cele mai frecvente tulburări de sănătate mentală din întreaga lume, afectând aproximativ 350 de milioane de oameni. Alte milioane de oameni care nu au fost diagnosticați suferă în tăcere, depresia afectând într-un mod negativ calitatea vieții acestora.
Peste 700 000 de oameni aleg să se sinucidă în fiecare an, aceasta fiind a patra cauză majoră de deces la tinerii cu vârste cuprinse între 15-29 de ani. În ciuda progresului în tratamentul acestei afecțiuni, numărul cazurilor de depresie în creștere evidențiază necesitatea dezvoltării de modalități de tratament noi și mai eficiente.
În acest sens, mulți cercetători și-au îndreptat atenția către hipnoză – o tehnică terapeutică care a demonstrat eficiență în tratarea depresiei și a altor tulburări psihice. Mai mult decât atât, hipnoza este una dintre puținele terapii care ajută la tratarea atât a simptomelor depresiei, cât și a cauzelor ei.
Hipnoza ca tehnică terapeutică este considerată o metodă sigură și non-invazivă în tratarea depresiei și a altor tulburări de sănătate mintală, ceea ce o face o opțiune atractivă pentru mulți pacienți și terapeuți.
Acest tip de terapie prin hipnoză este o bună opțiune pentru tratamentul depresiei deoarece ajută pacienții să atingă stări mentale pozitive și să-și dezvolte strategii de coping mai eficiente.
Depresia influențează negativ modul de gândire
Fiecare om posedă o mare rezervă de gânduri din care se alimentează atât în mod pozitiv cât și în mod negativ. Modul de a gândi influențează radical modul în care trăim și chiar ce alegem să realizăm sau nu în viața noastră. Din păcate, de multe ori privim gândirea dăunătoare ca pe ceva normal și simțim că nu avem control asupra propriilor gânduri.
Gândirea negativă ne face să ne concentrăm pe evenimentele negative din viața noastră și să vedem întotdeauna partea proastă a poveștii. Se concentrează pe percepția că lucrurile nu vor ieși niciodată bine și că nu există speranță pentru o viață mai bună.
Acest tip de gândire lasă oamenii să creadă că nu mai poate face nimic pentru a îmbunătăți situația lor actuală și că ei nu au control asupra vieților lor.
Gândirea negativă are un efect profund asupra modului în care oamenii se văd pe ei înșiși și asupra modului în care se comportă. Lipsa speranței duce și la lipsa acțiunii necesare pentru a căuta soluții la problemele cu care ne confruntăm.
Gândurile negative produc îndoială, lipsa motivației, sufocarea respectului de sine și influențează starea de spirit a persoanei afectate într-un mod nefavorabil, întârziind dorința sau acțiunea.
Efectele negative ale gândirii dăunătoare se resimt la nivel emoțional prin anxietate, depresie, auto-intoxicare și pierderea controlului în cazul creșterii stresului.
Acumularea gândurilor negative crește și gradul de stres, contribuind la dezvoltarea mai multor afecțiuni medicale precum afecțiunile cardiace, a diabetului, a stării de oboseală și îngreunează vindecarea în orice boală.
Mai mult decât atât, gândirea dăunătoare subminează încrederea în sine și abilitatea de a vedea lucrurile dintr-o perspectivă sănătoasă. Acest lucru are efecte negative asupra relațiilor noastre și asupra modului în care comunicăm cu ceilalți.
În același timp, cum gândirea dăunătoare poate duce la amânarea activităților, reprezintă un impediment în atingerea obiectivelor pe termen scurt sau lung.
Modul de gândire ne influențează profund viața, având ca urmare efecte dorite sau nedorite în viața noastră de zi cu zi.
Gândirea negativă aduce cu sine și sentimentul că avem nevoie de validarea celorlalți pentru a obține ceea ce dorim, ceea ce ne face vulnerabili și produce riscul de a ne lăsa influențați de alții în direcții negative.
Înlocuind gândurile dăunătoare cu gânduri mature, sănătoase și optimiste, vom reuși să facem față situațiilor stresante și să captăm un sentiment de moderație și de înțelepciune în viața noastră.
Depresia deseori vine la pachet cu convingeri negative legate de propria persoană și de viață, care influențează în mod negativ percepția asupra lumii.
Impactul convingerilor asupra fericirii în viață
Fericirea poate fi definită în multe moduri, dar pentru majoritatea dintre noi, aceasta implică sănătatea și bunăstarea sufletească. Convingerile noastre se pot dovedi vitale în determinarea nivelului nostru general de fericire și satisfacție în viață. Studiile au arătat că oamenii care își privesc cu optimism destinul și sunt implicați în relațiile personale, sentimentale, spirituale și aderă la gândirea pozitivă, sunt cei mai motivați și mai fericiți.
Tipurile de convingeri care influențează fericirea noastră includ convingerea că reușita este importantă, că eșecul este acceptabil și că schimbarea și progresul sunt posibile prin eforturi personale. Astfel de convingeri influențează modul în care abordăm provocările vieții noastre, așteptările și percepția noastră de autorealizare și satisfacție în vederea atingerii propriilor nevoi și dorințe. Este important ca noi să luăm măsuri corective și să reconsiderăm convingerile noastre în cazul în care suntem blocați pe parcursul procesului și să alegem să le schimbăm. Acest lucru permite o revitalizare și o împrospătare a gândirii noastre și a noului potențial creat prin schimbarea convingerilor.
Modul în care convingerile ne afectează sănătatea și bunăstarea
Modul în care convingerile ne afectează fericirea și sănătatea este complet diferit pentru fiecare persoană. O convingere pozitivă motivează o persoană să fie creativă și să își atingă obiectivele, în timp ce o convingere negativă provoacă mâhnire și automutilare emoțională.
Studiile relevă faptul că în ceea ce privește starea noastră de bine, un potențial imens îl au convingerile pe care le avem. Un studiu publicat în 2014 a arătat că cei care au avut convingeri pozitive asupra vieții lor au experimentat un nivel mai înalt de mulțumire în raport cu viața lor și un sentiment mai crescut de împlinire. Mai mult, aceștia au raportat mai puține simptome de tristețe, frică și furie.
Aceste rezultate expun felul în care convingerile nu se limitează doar la sănătatea mentală, ci și la stilul de viață dinamic al persoanelor. De exemplu, cei cu convingeri pozitive sunt de obicei mai motivați să adopte un stil de viață sănătos, adică să mănânce mâncare nutritivă, să facă exerciții regulat, să doarmă și să se îngrijească de sănătatea fizică și mentală.
De asemenea, aceștia au șanse mai mari să aibă relații sănătoase și rezistente, să participe la exerciții de dezvoltare personală și să își exprime adevăratele sentimente și emoții. Aceste acțiuni pot contribui, de asemenea, la bunăstarea emoțională și fizică a unei persoane.
Convingerile au un impact major asupra sănătății și bunăstării generale a unei persoane. Prin urmare, este esențial să ne concentrăm pe menținerea și creșterea convingerilor pozitive pentru a ne îmbunătăți stilul de viață, sănătatea și bunăstarea în ansamblu.
Beneficiile adoptării gândirii pozitive în viața noastră
Adoptarea gândirii pozitive în viața noastră vine la pachet cu numeroase beneficii și un stil de viață mai bun. Unul din avantajele principale ale încurajării gândirii pozitive este că oferă o perspectivă mai optimistă asupra vieții. În loc să ne concentrăm asupra aspectelor negative și a problemelor, ar fi de dorit să ne concentrăm pe aspectele pozitive ale vieții, astfel încât să putem privi problemele cu încredere și speranță.
Un alt beneficiu al gândirii pozitive este că aceasta aduce îmbunătățiri în relațiile noastre cu cei din jur. Abordarea interacțiunilor noastre cu încredere și optimism rezultă aproape întotdeauna într-o reacție pozitivă.
Prin încurajarea gândirii pozitive, oamenii găsesc o mulțime de beneficii pentru sănătatea și bunăstarea lor. Atunci când accentul este pus pe experiențele pozitive, întreg organismul și mintea sunt mai puțin stresate și, prin urmare, riscul de afecțiuni fizice și mentale este mult mai mic. Gândirea pozitivă stimulează persoana să devină mai creativă și va oferi mai multă putere și claritate mintală, facilitând și echilibrarea emoțiilor. Acționează ca un antidot puternic pentru stresul și anxietatea din viața noastră.
Prin urmare, putem spune că adoptarea unei gândiri pozitive este cu siguranță extrem de benefică și de neînlocuit. De la îmbunătățirea sănătății noastre la construirea de relații mai bune cu oamenii, gândirea pozitivă poate schimba modul în care funcționăm, simțim și trăim.
Abordarea depresiei prin psihoterapie cu hipnoză
Depresia este o tulburare complexă, având multiple componente care afectează toate ariile din viață. Pentru a avea succes în tratamentul depresiei este necesar să abordăm toate componentele care mențin viziunea sumbră asupra vieții. Abordarea depresiei necesită un număr minim de 12 ședințe.
4080 RON